sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Päästiinpäs treenaamaan

Hakutreenit Sääksjärvellä tutussa paikassa Kannistontien varressa
Neri oli tosi reipas tyttö tänään; Ei yhtään haukkumista ja pöhinää. Neljä maalimiestä: kaksi ensimmäistä puolisaatolla, kolmas reaktiona ja neljäs lähetys keskilinjalta. Ensimmäisellä maalimiehellä Neri hämmentyi hetkeksi, kun olisi pitänyt ylittää oja ja otti muutaman pompun ylöspäin ja jäi hetkeksi kuuntelemaan, missähän se maalimies mahdollisesti olisi. Nenänkäyttö taisi unohtua. Jatkoi sitten reippaasti matkaa ja löysi maalimiehen ojan ylitettyään. Toinen löytyi hienosti. Kolmannella, kun haettiin yhdessä hajua, Neri yritti kovasti hakeutua jäljelle, eikä yrittänyt edes haistella ilmaa. Kaikki mahdolliset jäljet olisi kelvanneet seurattavaksi. Lopulta oltiin tosi lähellä maalimiestä, ja päästin Nerin hakemaan vaikkei se selvää reagtiota osoittanutkaan. Neri lähti kyllä eteen ja "osui" maalimiehelle. Neljännellä taisi olla jo nenä "herännyt". Maalimies oli noin 15 metrin päässä keskilinjalta ison kiven takana. Neri lähti vauhdilla liikkeelle ja kurvasi heti kiven ohitettuaan Kaarinan luokse. Luotanko koirani nenään ja uskon, että Neri haistoi maalimiehen, eikä vain silmäkulmastaan NÄHNYT sitä? Ei se kyllä mitään nää, eli kyllä se haistoi! :)
Lopuksi ammuttiin laukauksia starttipistoolilla yhteensä neljä kertaa. Kahteen ensimmäiseen Neri ei pahemmin reagoinut, kun oli keskittynyt muiden koirien kyttäämiseen ja yritti päästä lähemmäs rähisemään. Siirryin sen kanssa auton taakse, ja oltiin sitten lähempänä ampujaa. Neri katsoi laukaisujen jälkeen taivaalle. Mietin huvittuneena, että odottako se, että sieltä putoaisi saalis sen kitusiin! :D  Vasta myöhemmin tajusin, että Neri yhdisti laukaukset uudenvuoden raketteihin ja etsi taivaalta välähdystä!

Nerin ensimmäiset toko-treenit hallissa
Neri ei hämmentynyt juurikaan siitä, että treenit oli hallissa. Sen verran äänet kaikui ja kantautui paremmin hallissa, kuin ulkokentällä, että Neri reagoi viereiseltä kentältä kuuluviin käskyihin ja toisen koirien haukkuihin. Kentät oli erotettu tosistaan noin 70 senttiä korkeilla levyillä, eikä Neri nähnyt toiselle kentälle. Omalla kentällä haukkuvat koirat ei Neriä liikuttanut, kun se tiesi, mistä haukku tulee.
Tämä ensimmäinen kerta oli hieman sellaista halliin tutustumista ja pyörittiin siellä aluksi enemmän ja vähemmän vapaasti. Niin, harjoiteltiinhan me siinä toisien koirakoiden kohtaamisia, ja ne meni todella hienosti. Neri oli melkein keskittynyt vaan muhun (siis todellisuudessa mun kädessä olleeseen verilettuun :D). Kerran se vilkaisi vastaan tullutta lappista kohdatessa.
Seuraaminen oli ihan hyvässä kohdassa. Kontakti oli musta ihmeen hyvä, kun ei olla treenattu pitkään aikaan eikä nähty toisia koiriakaan. Sama vanha ongelma on edelleen, joka pitäisi jollain tapaa saada kitkettyä: Neri laskee aina katseensa, kun annan "seuraa"-käskyn. Täytyy "seurauttaa paikallaan", kunnes kontakti pysyy myös liikkeelle lähdettäessä.
Jääviäkin harjoiteltiin: Seisomaan kädellä pysäytyksellä kaikki kolme kertaa, hieman levotonta liikehdintää, kun palasin vierelle-> Mun täytyy liikkua rauhallisemmin! Istumaan Neri meni aika vitkastellen. Astuin Nerin eteen palkkaamaan heti. Tätä me ollaan harjoiteltu tosi vähän. Maahanmeno on Nerillä edelleen vahva, mutta siihenkin tarvittiin ensimmäisellä kerralla käskyn jälkeen käsiohjaus.
Paikallamakuun otin varman päälle: olin lähellä ja kävin palkkaamassa välillä, kun Neriä näytti kovasti kiinnostavan takaa toiselta kentältä kuuluvat äänet sekä vieressä oleva lappis. Kyynärät oli välillä jo melkein ilmassa, kun kaulaa piti venyttää niin kovasti, että näkisi jotain! :)
Yksi luoksetuloharjoitus: Kävelin eteen ehkä viisi metriä, kun Nerillä istumaan jääminen on hieman epävarmaa. Hyvin Neri jäi, tosin pää vähän roikkui alhaalla, kun käännyin ympäri. Neri tuli luksetulossa hieman vinoon istumaan mun eteen, mutta tuli hienosti lähelle. Mulla ei ollut edes palkkanamia kädessä. Jotain olen saanut menemään jakeluun. Vapautin edestä.
Oli hassua huomata, että Neri käyttäytyy hallissa samalla tavalla kuin kentällä: kun ollaan siellä, tehdään hommia. Toisille koirille ei pahemmin rähistä, eikä kiskota hihnassa ja kiljuta, kun ei pääse tarpeeksi nopeasti eteenpäin. Mutta kun tullaan hallista (kuten kentältäkin) ulos, voi alkaa sikailemaan! :-/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti