torstai 15. heinäkuuta 2010

Ihmisiä ja pikkutavaroita "hukassa"

Hakutreenit Sääksjärvellä 14.7.
Ukkossateen jälkeen kosteassa ja kuumassa metsässä hyttysiä ja mäkäräisiä oli riittävästi pitämään porukan liikkeessä. Tosin mustikatkin oli kypsyneet ja niitä oli ihan pakko pysähtyä välillä, ja aikas useinkin, poimimaan suuhunsa! :)
Paikalla oli sama porukka kuin viimeeksi. Neri otettiin mukaan tallaamaan aluetta. Nyt vieraat ei taas tuottaneet Nerille minkäänlaisia epäluulonilmaisuja. Alueelle mennessä se kulki jonossa porukan mukana kahden veraan ihmisen välissä vilkuillen vain välillä taakseen, että minäkin olen vielä jonon perällä. Aluetta tallatessa se ei norkoillut koko ajan mun perässä, vaan liikkui siellä ihmisen luota toisen luo.
Neri otettiin tällä kertaa heti taallaamisen perään ensimmäiseksi. Kolme maalimiestä, Neri näki niiden menon metsään. Hienosti Neri odotti mun vierellä "heppu"-kehoitusta ja juoksi lähes suoraan maalimiehille. Ihan reipasta menoa, ja se Nerimäinen turha pomppiminen ja kaartelu jäi pois. Olisko lämpö sytönyt sen ylimääräisen energian Neristäkin! :)
Hyvä fiilis jäi! Ja niiden kahden pikkuisen, 4kk bortsupoika Lukan ja 5kk aussityttö Maisan, ratki-innokas maalimiehen luota toiselle juokseminen sai todellakin hyvälle tuulelle.

Pikkuesineitä ruudusta ja tunnistusnoutoa
Nyt on treenattu tarkkuutta kaikkien meidän perheenjäsenten asettamilla pikkuesineillä. Ei ne ihan yhtä nopeasti löydy, kuin mun laittamat, mutta löytyvät kumminkin. Innokkaasti Neri ruudussa touhuaa kuono maassa. Välillä se katsoo mua sen näköisenä, että "oletko sä nyt ihan varma, että täällä on jotain?"
Tunnistusnoutoa on myös kokeitu, siinä Neri on vallan mainio, ja mun on tietysti pitänyt ylpeänä esitellä muille Nerin taitoja. Mun ei tarvi paljon palikkaan koskea, niin Neri löytää sen sieltä muiden seasta. Joskus Neri tarkastaa nuuhkaisemalla varmuudenvuoksi kaikki palikat, mutta joskus ottaa heti oikealle tultuaan itsevarmasti suuhunsa ja tuo mulle, vieläpä eteen oikeaan asentoon istuen.

Mites nuo muut voittajaluokan liikkeet luonnistuisi?
Kotipihassa on vähän treenattu kontaktia, mutta vieläkään Neriä ei saa kovin pitkäksi aikaa innostumaan aiheesta - Nopsaan se häipyy varjoon makailemaan, kun saa "vapaa"-komennon.
Sitten päätin kokeilla muita VOI-luokan liikkeitä, kun ei noita ole pahemmin tullut tässä treenattua. Neri selvästi nauttii, kun liikkeisiin lisätään vähän uutta ja lisää haastetta.
- Askelluksia on treenailtu kontaktitreenien yhteydessä, ne taitaa mennä ihan mukavasti... paitsi perusasento on välillä vino - Neri istuu jotenkin kieroon peppu mun jalan takana. Itse olen tämän aiheuttanut kuikuilemalla koiran asentoa olan yli, jolloin koira on korjannut asentoaa mun pään liikkeen mukaan. :-/ Hidasta seuraamista en ole juurikaan kokeillut, mutta joskus poika videoi meidän treenejä ja kun mä seuruutin hitaammin, koiran peppu oli tosi lähellä maata, eli se oli koko ajan valmis menemään istumaan perusasentoon :)
- Liikkeestä istumaan meni kyllä, vaikkei tätä ole harjoiteltu kuin joskus tokon alkeiskurssilla - palkkasin heti.
- Hyppynoutokin onnstui, mutta jos heitin kapulan esteen sivuun, meinasi takaisin tullessa kiertää esteen
- Luoksetulon maahanmeno turhan hidas, käsimerkillä höystettynä hieman nopeampi mutta menee kuitenkin pelkällä sanallisellakin käskyllä.
- Ruutua on sillon joskus kauan aikaa sitten treenattu, mutta se ei ole varmaan vielä koiralle ihan selvä
- Metallikapulan noutamista ei ole koskaan vielä kokeiltu
- Kaukoohjaus pelittää ihan hyvin

Suoraan sivulle
Päätin just eilen, että alan nyt kuitenkin oppettaa koiralle luoksetulot suoraan sivulle vaikka aiemmin luovuin siitä. Se eteentulo on meillä niin epäpuhdas! :(
"Sivulle" -käskyä kokeilinkin eilen ja se toimi ihan hienosti: Neri tuli suoraan sivulle, eikä yrittänyt tarjota eteetuloa kuin kerran. Täytyy käyttää nyt aluksi käsiapua. Mietin vaan, kuinkahan noutoliikkeiden vaihtaminen suoraan sivulle onnistuisi. Täytyy kokeilla! Täytyy varmaan vaihtaa noutokäsky uudeksi!

3 kommenttia:

 1. Etkös ole meinannut pk-puolella lainkaan kisata, kun tuon luoksetulon muutat? Vai käytätkö eri käskyjä eri lajeissa?

  VastaaPoista
 2. JOS joskus pääsen PK-puolella missään lajissa kisavalmiiksi, niin sitten opetan sen eteen tulon uudelleen. Haussa me tahkotaan niin paikallaan tuon epäluuloisuuden vuoksi. Viesti kiinnostais, mutten saa noita miehen-puolia pariksi. Jälki tuntuu tylsältä, mutta taidanpa kuitenkin alkaa sitä treenaamaan... :)
  Luoksetuloissa eteen ottaessa käytin käskyä "tähä" ja suoraan sivulle otan "sivulle"-käskyllä. Noudossa vaihdoin "tuo"-käskyn "hae"-käskyksi ja ohjaan nyt koiraa käsiavulla sivulle. Äkkiä tuo koira näyttää natsaavan, mikä on homman nimi.

  VastaaPoista
 3. OK, vähemmänhän tokossa on virhemahdollisuuksia, jos suoraan sivulle tulee.
  Kyllä mä luotan, että te vielä hakukisoihinkin pääsette. Paljon olette eteenpäin menneet kirjoitusten perusteella.
  Mulla on kans ongelmia saada itseni motivoitua jäljelle.. Miran kans mennään ainoastaan metsässä, mutta snautserikakara on aika pätevä myös pellolla.

  VastaaPoista